Aerodromi odletjeli u minus zbog ulaganja

Bez autora
Sep 20 2015

"Aerodromi RS" završili su prvo polugodište sa minusom od 347.814 KM, navedeno je u polugodišnjem finansijskom izvještaju ovog preduzeća. Gubitak je u odnosu na isti prošlogodišnji period povećan za oko 100.000 maraka. "Aerodromi" su, međutim, na kraju prošle godine imali pozitivan finansijski rezultat od oko 135.000 KM, a u upravi preduzeća ponovo očekuju sličan preokret. Prihodi "Aerodroma RS" na kraju juna iznosili su 1,18 miliona, dok su rashodi iznosili 1,53 miliona KM. U istom prošlogodišnjem periodu prihodi su dostigli 1,26 miliona, a rashodi iznosili 1,50 miliona KM. Akumulirani gubitak preduzeća trenutno iznosi 6,2 miliona maraka. "Aerodromi" imaju 65 radnika, a troškovi zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda na kraju prvog polugodišta iznosili su 744.342 KM. Ukupne obaveze preduzeća iznose 3,96 miliona od čega se na dugoročne odnosi 964.050, a na kratkoročne tri miliona maraka.

"Aerodromi RS" završili su prvo polugodište sa minusom od 347.814 KM, navedeno je u polugodišnjem finansijskom izvještaju ovog preduzeća.

Gubitak je u odnosu na isti prošlogodišnji period povećan za oko 100.000 maraka. "Aerodromi" su, međutim, na kraju prošle godine imali pozitivan finansijski rezultat od oko 135.000 KM, a u upravi preduzeća ponovo očekuju sličan preokret.

Prihodi "Aerodroma RS" na kraju juna iznosili su 1,18 miliona, dok su rashodi iznosili 1,53 miliona KM. U istom prošlogodišnjem periodu prihodi su dostigli 1,26 miliona, a rashodi iznosili 1,50 miliona KM. Akumulirani gubitak preduzeća trenutno iznosi 6,2 miliona maraka.

"Aerodromi" imaju 65 radnika, a troškovi zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda na kraju prvog polugodišta iznosili su 744.342 KM. Ukupne obaveze preduzeća iznose 3,96 miliona od čega se na dugoročne odnosi 964.050, a na kratkoročne tri miliona maraka.

Direktor "Aerodroma RS" Miroslav Janjić kaže da je do problema u prvom polugodištu došlo zbog troškova koje su imali usljed otvaranja novih poslova i izostanka dijela granta iz budžeta RS koji na godišnjem nivou iznosi 1,9 miliona KM. Uprkos tome očekuje da će godinu završiti u plusu.

- Iz budžeta smo dobili iznos koji je bio dovoljan da održimo likvidnost bez značajnijih problema. Imali smo i ulaganja koja tek sada donose prihode. Preduzeće u cjelosti servisira sve svoje obaveze - rekao je Janjić.

Kazao je da se ulaganja odnose na razvoj kargo saobraćaja usljed prevoza značajnih količina mesa u Tursku koji je počeo krajem novembra prošle godine.

- Do sada smo prevezli više od 4.000 tona goveđeg mesa u Tursku i očekujemo da ćemo taj posao nastaviti i u idućoj godini - rekao je Janjić.

Licenca

Miroslav Janjić je istakao da će do oktobra iduće godine biti riješen problem u vezi sa licencom koja u jednom trenutku bila pod znakom pitanja. Problem banjalučkog aerodroma je uzletno-sletna pista koja ne ispunjava potrebne standarde jer nema dovoljno prostora za slučaj kriznih situacija i prinudnih slijetanja.

- Preduzeli smo aktivnosti na rješavanju tog problema tako da nam je licenca produžena do oktobra iduće godine. U tom periodu očekujemo da bude riješeno pitanje eksproprijacije zemljišta i ispunjeni ostali uslovi neophodni za otklanjanje nedostataka - rekao je Janjić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik